Γιατί γκο;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο γύρω από αυτή. Το γκο είναι ένα κλασσικό παιχνίδι, το οποίο παίζεται χιλιάδες χρόνια. Στις μέρες μας περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παίζουν γκο!

 

Το γκο είναι κυρίως ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Όχι μόνο λόγω των σχημάτων και των σχεδιών που σχηματίζουν οι πέτρες πάνω στο γκομπάν, αλλά και τα ίδια τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το παιχνίδι - το γκομπάν, τα μπωλ και οι πέτρες - κάνουν το παιχνίδι εξαιρετικά ελκυστικό. Το γκο είναι από πολλές απόψεις μία μορφή τέχνης.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει γκο. Οι κανόνες είναι πάρα πολύ απλοί. Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για την εκμάθηση των βασικών και αμέσως το παιχνίδι μπορεί να αρχίσει. (Όμως το να κατέχεις πραγματικά το παιχνίδι χρειάζεται αρκετές ζωές!). Και λόγω του απλού και πρακτικού συστήματος "μειονεκτήματος" (handicap system), ένας πιο αδύναμος παίκτης μπορεί να παίξει με κάποιον κατά πολύ ισχυρότερο και το παιχνίδι να είναι ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον.

 

Ένα παιχνίδι γκο μπορεί να είναι είτε πολύ απλό είτε εξαιρετικά πολύπλοκο. Το παιχνίδι εξελίσσεται ανάλογα με τις ικανότητες των παικτών και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό όσο περισσότερο παίζουμε. Προσοχή όμως, το γκο μπορεί να γίνει εξαιρετικά εθιστικό. 

Το γκο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά στα παιδιά. Τα παιδιά που παίζουν γκο, φαίνεται να αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα στη συγκέντρωση, στην επίλυση προβλημάτων, στην αναγνώριση μοτίβων, στη λογική σκέψη, στην ελαστικότητα, στην ισορροπία, στην υπομονή, στην φαντασία, στην πρόβλεψη, στον ανταγωνισμό και στο να μαθαίνουν να μοιράζονται. Το γκο επίσης βελτιώνει πολλές δεξιότητες απαραίτητες στα μαθηματικά, την επιστήμη και την μηχανική.


Το να παίζεις γκο είναι μια πολιτισμική εμπειρία. Ξεκινώντας αρχικά από την Κίνα, το γκο βρήκε το δρόμο προς τη δύση μέσω της Ιαπωνίας. Λόγω αυτού πολλοί όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού, των κανόνων και των στρατηγικών, έχουν Ιαπωνική προέλευση. Το γκο είναι βαθιά ριζωμένο σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς και η εκμάθηση του παιχνιδιού είναι ένα παράθυρο σε αυτούς τους αρχαίους και συναρπαστικούς πολιτισμούς.